48 Getsemane

Jeesus Getsemanessa

32. Jeesus rukoilee Getsemanessa 

 

(Matt. 26:36-46; Luuk. 22:39-46) 

He tulivat paikkaan, jota kutsuttiin Getsemaneksi. Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Istukaa tässä sillä aikaa kun minä rukoilen."  

33. Hän otti mukaansa Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen, ja hän alkoi tuntea kauhua ja tuskaa. 

34. Niin hän sanoi heille: "Minun sieluni on syvästi murheellinen, aina kuolemaan asti. Jääkää tähän ja valvokaa."  

35. Hän meni vähän kauemmaksi, heittäytyi maahan ja rukoili, että se hetki, jos mahdollista, menisi häneltä ohi. 

36. Hän sanoi: "Abba, Isä, kaikki on sinulle mahdollista. Ota tämä malja minulta pois. Ei kuitenkaan niin kuin minä tahdon vaan niin kuin sinä!"  

37. Sitten hän tuli takaisin ja tapasi opetuslapset nukkumasta ja sanoi Pietarille: "Simon, nukutko sinä? Etkö jaksanut edes yhtä hetkeä valvoa? 

38. Valvokaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen. Henki tosin on altis, mutta liha on heikko."  

39. Taas hän meni pois ja rukoili samoin sanoin. 

40. Palattuaan hän tapasi heidät taas nukkumasta, sillä heidän silmänsä olivat käyneet raukeiksi. Eivätkä he tienneet, mitä vastaisivat hänelle. 

41. Tullessaan kolmannen kerran hän sanoi heille: "Te nukutte vielä ja lepäätte! Jo riittää! Hetki on koittanut. Katsokaa, Ihmisen Poika annetaan syntisten käsiin. 

42. Nouskaa, lähtekäämme! Se, joka minut kavaltaa, on lähellä."  

43. Jeesus vangitaan 

 

(Matt. 26:47-56; Luuk. 22:47-53; Joh. 18:3-12) 

Heti, Jeesuksen vielä puhuessa, saapui paikalle Juudas, yksi niistä kahdestatoista. Hänen mukanaan oli miekoin ja seipäin varustautunut joukko, joka tuli ylipappien, kirjanoppineiden ja vanhinten luota. 

44. Jeesuksen kavaltaja oli sopinut heidän kanssaan merkistä sanoen: "Hän on se, jota minä suutelen. Ottakaa hänet kiinni ja viekää tarkasti vartioituna pois." 

45. Tultuaan sinne Juudas astui heti hänen luokseen ja sanoi: "Rabbi!", ja suuteli häntä. 

46. Silloin he kävivät Jeesukseen käsiksi ja vangitsivat hänet. 

47. Yksi lähellä seisovista veti miekan esiin ja iski ylipapin palvelijaa sivaltaen häneltä korvan irti. 

48. Mutta Jeesus puhui heille sanoen: "Oletteko te lähteneet vangitsemaan minua kuin rosvoa miekat ja seipäät mukananne? 

49. Joka päivä minä olen ollut teidän luonanne ja opettanut temppelissä, ettekä te ole ottaneet minua kiinni. Mutta Kirjoitusten oli käytävä toteen."  

50. Silloin kaikki opetuslapset jättivät hänet ja pakenivat. 

51. Jeesusta seurasi muuan nuorukainen, jolla oli liinavaate kietaistuna paljaalle iholle. Hänet otettiin kiinni, 

52. mutta hän jätti liinavaatteen ja pakeni alastomana. 

53. Jeesus Suuren neuvoston edessä 

 

(Matt. 26:57-68; Luuk. 22:54,55; Joh. 18:13,14,19-24) 

Jeesus vietiin ylipapin luo. Sinne kokoontuivat kaikki ylipapit sekä vanhimmat ja kirjanoppineet. 

54. Pietari seurasi häntä jonkin matkan päässä ylipapin palatsin sisäpihaan asti. Hän istuutui palvelijoiden joukkoon ja lämmitteli tulen ääressä. 

55. Ylipapit ja koko neuvosto etsivät todistusta Jeesusta vastaan tappaakseen hänet, mutta he eivät löytäneet. 

56. Monet kyllä todistivat väärin häntä vastaan, mutta todistukset eivät olleet yhtäpitäviä. 

57. Muutamat nousivat ja todistivat väärin häntä vastaan sanoen: 

58. "Me olemme kuulleet hänen sanovan: 'Minä hajotan tämän käsin tehdyn temppelin ja rakennan kolmessa päivässä toisen, joka ei ole käsin tehty.' " 

59. Mutta ei edes näin heidän todistuksensa ollut yhtäpitävä. 

60. Silloin ylipappi Kaifas nousi, astui esiin ja kysyi Jeesukselta: "Etkö vastaa mitään siihen, mitä nämä todistavat sinua vastaan?" 

61. Mutta Jeesus oli vaiti eikä vastannut mitään. Taas ylipappi kysyi häneltä: "Oletko sinä Kristus, sen Ylistetyn Poika?" 

62. Jeesus vastasi: "Minä olen(22) . Ja te saatte nähdä Ihmisen Pojan istuvan Voiman oikealla puolella ja tulevan taivaan pilvissä."  

63. Silloin ylipappi repäisi vaatteensa ja sanoi: "Mihin me tässä enää todistajia tarvitsemme! 

64. Te kuulitte tuon herjauksen. Mitä mieltä olette?" Niin he kaikki tuomitsivat Jeesuksen syyllisenä kuolemaan. 

65. Muutamat alkoivat sylkeä hänen päälleen, peittivät hänen kasvonsa, löivät häntä nyrkillä ja sanoivat: "Profetoi!" Vartijatkin löivät häntä kasvoihin. 

 

66. Pietari kieltää Jeesuksen 

 

(Matt. 26:69-75; Luuk. 22:56-62; Joh. 18:15-18,25-27) 

Kun Pietari oli alhaalla sisäpihassa, sinne tuli yksi ylipapin palvelustytöistä. 

67. Nähdessään Pietarin lämmittelemässä hän katsoi tätä ja sanoi: "Sinäkin olit tuon nasaretilaisen, tuon Jeesuksen, kanssa." 

68. Mutta Pietari kielsi sanoen: "En tiedä enkä käsitä, mitä sanot", ja hän meni ulkopihalle.(23)

69. Kun palvelustyttö näki Pietarin siellä, hän rupesi jälleen puhumaan lähellä seisoville: "Tuo on yksi heistä." 

70. Mutta taas hän kielsi. Hetken päästä lähellä seisovat sanoivat Pietarille: "Varmasti sinä olet yksi heistä. Olethan sinäkin galilealainen." 

71. Mutta hän rupesi sadattelemaan ja vannomaan: "En tunne sitä miestä, josta te puhutte!" 

72. Samassa kukko lauloi toisen kerran. Silloin Pietari muisti sanat, jotka Jeesus oli hänelle sanonut: "Ennen kuin kukko kahdesti laulaa, sinä kolmesti kiellät minut."  Ja hän puhkesi itkuun.

 

Novum antaa meille oikean ymmärryksen asioiden kaikista vaiheista.

 

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Mark. 14:32-72)

 

Jeesus Getsemanessa 

 

32."Getsemane" oli kreikkalainen muoto hepreankielisestä sanasta, joka tarkoittaa 'öljynpuserrinta'. Kaupungin portti oli pääsiäisyönä aina avoinna, joten ei ollut vaikea päästä ulos. Jeesus ei mennyt sinne piiloutuakseen ja väistääkseen kuolemaa, vaan valmistautuakseen siihen viettämällä hetken rukouksessa. 

33.Tämä muistutti sitä suurta pimeyttä, joka lankesi Aabrahamin ylle (1 Moos 15:12), mutta oli paljon synkempi. Jeesus halusi opetuslastensa olevan lähellä, mutta ei liian lähellä. Hänen hätäänsä eivät saaneet todistaa kuolevaiset ihmiset. Tässä mainitut kolme opetuslasta oli valittu ennenkin (5:37; 9:2) muiden joukosta. Heidän mukanaolonsa korosti oikeastaan vain entistä enemmän sitä, miten yksin hän todellisuudessa oli. 

34.Kukaan muu kuin hän, joka tämän koki, ei tiedä mitä se merkitsi. "Adêmos": äärimmäisen levoton ja murheellinen. Tästä on johdettu koti-ikävää merkitsevä sana, "adêmoneè ". Murhe oli niin suuri, että se uhkasi hänen henkeään. Ei pieninkään valon pilkahdus päässyt tunkeutumaan sen lävitse. Ahdistus sulki hänet sisäänsä ja ympäröi joka taholta. Jeesus ei kätkenyt tuskaansa kolmelta opetuslapseltaan, vaan kertoi siitä mieleenpainuvin sanoin. 

35.Tavallisinta oli rukoilla seisten kädet kohotettuina taivasta kohti (Luuk 18:11; 1 Tim 2:8). Mutta hengellisen ahdistuksen tullen käy usein niin, että rukoilija heittäytyy maahan (4 Moos 16:22). Luukas sanoo (22:41) hänen loitonneen heistä kivenheiton päähän. Hän tiesi, että hänen olisi käytävä tämä taistelu yksin. Ensin hän polvistui (Luuk 22:41), sitten lankesi kasvoilleen maahan (Matt 26:39). 

36.Samoin kuin liitonarkki kulki kansan edellä Jordanin poikki, Jeesus kävi yksin tähän ahdistukseen ja koetukseen, jotta hänen lunastettu kansansa saisi kulkea »kuivin jaloin» vaikeuksiensa ja murheittensa yli. Sanat »ei niinkuin sinä tahdot, vaan niin kuin minä» olivat tehneet paratiisista autiomaan, mutta Jeesuksen sanat Getsemanessa - »ei mitä minä tahdon, vaan mitä sinä» tekivät autiomaasta paratiisin. »Abba» on arameankielinen tuttavallinen puhuttelusana, isä. 

37.Suuressa ahdistuksessaan Jeesus ajatteli myös opetuslapsia. Hän jopa keskeytti rukouksensa nähdäkseen, valvoivatko he. Opetuslasten nukkuminen osoittaa selvästi, että he eivät olleet samastaneet itseään Jeesukseen hänen taistelussaan ja kärsimyksissään. Pietari saa tässä erityisen huomautuksen; hänhän oli lausunut mielipiteensä muita varmemmin (j. 29). Markuksen evankeliumissa Jeesus ei ole käyttänyt opetuslapsesta nimeä Simon jakeen 3:16 tapahtuman jälkeen. Pietarin - tuon kallion - järkkymättömyydestä ei nyt ollut paljonkaan jäljellä. 

38.Kiusaus saattoi tulla niin suureksi, että he kieltäisivät pelosta Kristuksen. Jeesus antoi heille oikean lääkkeen kaikenlaisia kiusauksia vastaan - valvoa, jotta ei joutuisi saatanan ja pahojen ihmisten pettämäksi, ja rukoilla apua Jumalalta. Hän ei sanonut, että heidän pitäisi rukoilla hänen puolestaan, vaan itsensä puolesta. 

39.Murhe valtasi hänet uudelleen, ehkä entistä voimakkaampana hänen nähtyään opetuslasten nukkuvan. Hän oli aivan yksin. Matteuksen mukaan hän pyysi ensin, että malja voitaisiin ottaa pois häneltä (26:39). Sen jälkeen hän rukoili hyväksyen väistämättömän (26:42). Kun hän sitten rukoili kolmannen kerran (26:44), hän toisti samat sanat, siis vahvisti uudelleen, mihin hän oli halukas alistumaan. Kolmannessa rukouksessa ilmeisesti hävisivät voimakas murhe ja tuska, mutta ei katkera malja. "Sanat" on oikeastaan yksikkömuodossa eikä varsinaisesti tarkoita rukouksen tarkkaa toistamista, vaan sitä, että sillä oli sama sisältö. 

40.Silmät olivat unen raskauttamat, raukeat. Niiden ylle oli ikään kuin tullut paino. Opetuslapset olivat siis nyt unisempia kuin alussa. Uni voitti heidän kaikki yrityksensä valvoa ja rukoilla. 

41.Käännekohta oli ohi, heidän tappionsa oli täydellinen ja pettäjä oli lähellä. Jeesuksen sanoissa ei ollut katkeruutta, mutta sen sijaan murhetta. Monta kertaa aikaisemmin oli kuultu, että Jeesuksen vihollisten aika ei ollut vielä tullut, mutta nyt se oli käsillä. 

42.Heidän ei tarvinnut nousta ja lähteä päästäkseen pakoon, vaan kohtaamaan kavaltaja ja hänen mukanaan olevat. Kun opetuslapsia pyydettiin nousemaan, se viittaa siihen, että he olivat vielä makuulla. 

43.Jeesuksen kiinniottajat olivat varustautuneet ikään kuin olisivat pidättämässä mitä vaarallisinta rikollista, vaikka Jeesus ei ollut milloinkaan tehnyt kenellekään pahaa. Yksikään evankelistoista ei sano mitään muista kahdeksasta opetuslapsesta, jotka olivat puutarhan portin luona. Oletettavasti he liittyivät Jeesuksen ja niiden kolmen muun opetuslapsen seuraan, kun Juudas tuli puutarhaan yhdessä Jeesuksen pidättäjien kanssa. 

44."Suun antaminen", suuteleminen, on itämailla tavanomainen tervehdys eikä sen tarvitse merkitä rakkautta ja kiintymystä. Puutarhan pimeydessä se oli sovittu merkiksi Jeesuksen erottamiseksi muista. Kaikillahan oli samanlaiset vaatteet, eivätkä sotilaat tunteneet tarkemmin, kuka kukin oli. Juudaksen suudelma oli merkki, joka saisi sotilaat välittömästi toimimaan. Näin Juudas oli tehnyt oman osuutensa, ja sotilaat vastasivat lopusta. Mutta Juudas ei tyytynyt tähän. Hän todella kiirehti heitä pidättämään Jeesuksen. »Ja viekää tarkasti vartioituna pois» saattaa alkutekstin mukaan tarkoittaa, että heidän ei tarvinnut olla levottomia, hän ei yrittäisi päästä pakoon, tai sitten se sanottiin varovaisuussyistä: Viekää hänet tarkasti vartioituna, jotta hän ei pääsisi teiltä pakoon, kuten aikaisemmin oli käynyt (Luuk 4:30). 

45.Tässä käytetään hyvin voimakasta sanontaa suutelemisesta "(katefilêsen auton)", »suuteli häntä kiihkeästi». Se ei ollut vain tervehdys, vaan rakastetun henkilön suutelemista. Juudas ei viivytellyt, vaan astui heti hänen luokseen. On epäselvää, tapahtuiko Juudaksen suunantaminen ennen Jeesuksen esittäytymistä vai sen jälkeen (Joh 18:4-9). 

46.Johannes (18:12) sanoo heidän sitoneen hänet, mutta Jeesusta myöntyvämpään vankiin he eivät olleet milloinkaan koskeneet. Markus ei mainitse Jeesuksen vastausta Juudakselle suudelman jälkeen (Luuk 22:48; Matt 26:50). 

47.Tämä "eräs" oli Pietari (Joh 18:10). Palvelijan nimi oli Malkus. Jeesuksen nuhdellessa ystäväänsä hän paransi vihollisen. Luuk 22:49:n mukaan opetuslapset kysyivät Jeesukselta, pitäisikö heidän ottaa miekat ja puolustaa häntä. Pietari, joka oli toinen miekkaa kantaneista (Luuk "22:38)", ei odottanut vastausta, vaan löi heti. 

48.Jeesus ei vastustellut kiinniottamista, vaan sitä tapaa, millä se tapahtui. "Ryöväri" oli aina aseistautunut ja teki vastarintaa kiinni otettaessa. Jeesus antautui niiden käsiin, jotka hänet pidättivät, vaikka he olivat kaatuneet voimattomina maahan hänen edessään heti tullessaan puutarhaan (Joh 18:6). 

49.Hän oli esiintynyt avoimesti temppelissä, joka oli koko maan julkisin paikka, ja oli tavannut heidät siellä kasvoista kasvoihin. Jeesuksen pidättämistavan voisi sanoa olleen naurettavan, ellei ajatella tapahtuman järkyttävyyttä ja vakavuutta. 

50.Opetuslapset olivat seisseet hänen rinnallaan siihen saakka, kunnes hän ilmaisi sekä sanoin että teoin, että hän ei halunnut tehdä vastarintaa. Tässä toteutui jakeen 27 ennustus. Jeesuksen luo jääminen olisi nyt merkinnyt hänen kohtaloonsa antautumista. Sitä he eivät pystyneet kestämään, ja niinpä he pakenivat. Ei edes Pietari, joka oli voimakkain sanoin vakuuttanut uskollisuuttaan, kyennyt nyt jäämään Jeesuksen rinnalle. 

51.On paljon pohdittu, kuka tämä nuorukainen oli - Lasarus, evankelista Markus itse, vai Paavali. Uskottavinta lienee, että hän oli Markus, vaikkakaan sitä ei voi tietää varmasti. Tapaus on mainittu vain tässä evankeliumissa. Jos kysymyksessä oli Markus, hän halusi tällä korostaa sitä, että hänkin oli mukana, kun tämä tapahtui. "Liinavaate (sindèn)" oli intialaista tuontitavaraa, ja kreikankielinen sana on mahdollisesti johdettu sanasta "Indos" (Intia). 

52.Tämä osoittaa, että Herran vihamiehet etsivät myös opetuslapsia. Elleivät he olisi paenneet, heidätkin olisi pidätetty. "Alastonna (gymnos)", sanaa käytettiin myös henkilöstä, jolla oli yllään vain alusvaatteet. 

 
Jeesus viedään ylimmäisen papin luo 

 

53.Ylimmäinen pappi oli Kaifas (Matt 26:57). Johannes kertoo (18:13,24) myös tätä ennen tapahtuneesta kuulustelusta Hannaan luona. Kaifas oli ylipappina vuodesta 18 vuoteen 36. Hänen appensa Hannas oli ollut sitä ennen ylimmäisenä pappina (vv. 6-15). Nämä kaksi olivat läheisessä yhteistoiminnassa, ja molemmat asuivat samassa palatsissa. 

 
Pietari ylimmäisen papin pihalla 

 

54.Pietarilla saattoi olla mielessään ajatus Jeesuksen vapauttamisesta voimakeinoin. "Palvelijat (hypêretai)" sanaa käytettiin ensin kaleerilaivan soutajista, sittemmin yleensä jonkun esimiehen alaisista. "Tuli (fès)", oikeastaan tulesta lähtevä valo. 

Jeesuksen kuulustelu 

55.Neuvostossa oli kauan sitten päätetty, mitä tulisi tapahtumaan, mutta piti olla laillinen syytös, joka tekisi kuolemanrangaistuksen oikeutetuksi. He eivät halunneet murhata häntä. Itse asiassa he eivät olleet tuomareita, vaan syyttäjiä. "Neuvosto" on käännös sanasta "synedrion", 'istunto'. Sanaa käytettiin klassisessa kreikan kielessä mistä tahansa kokouksesta, johon osallistui maistraatin jäseniä, tuomareita tai suurlähettiläitä, jotka neuvottelivat tai päättivät asioista. Tässä tarkoitetaan "sanhedrinia", juutalaisten korkeinta neuvostoa, joka oli Jerusalemissa (Suun neuvosto). Tähän kuului 71 jäsentä -kirjanoppineita, vanhimpia ja ylimmäispapillisen perheen huomattavimpia jäseniä. Ylimmäinen pappi oli neuvoston puheenjohtaja. 

56.Mitään aikaisemmista syytöksistä, jotka koskivat sapatin rikkomista, ei kelpuutettu. »Todistuksista» ei ollut puutetta, niitä oli itse asiassa liikaakin! On hyvin mahdollista, että osa näistä todistajista oli lahjottu samalla tavalla kuin Juudaskin. Epäilemättä luultiin, että olisi varsin yksinkertaista muodostaa syytös Jeesusta vastaan, mutta se osoittautuikin vaikeammaksi kuin he olivat kuvitelleet. 

57.Näin sanoi kaksi todistajaa (Matt 26:60). Se oli vääristelty niistä Jeesuksen sanoista, jotka hän lausui Joh 2:19:n mukaan: »Hajottakaa maahan tämä temppeli, niin minä pystytän sen kolmessa päivässä.» Asiassa täytyi olla vähintään kaksi tai kolme todistajaa, jotta ylipäänsä voitiin langettaa tuomio, 5 Moos 19:15. 

60.Jeesuksen vaikeneminen oli ennustettu jo Vt:ssa, Jes 53:7. Vrt. 1 Piet 2:23. Ylimmäisen papin käytös osoittaa hänen olleen ärtynyt. Hän nousi paikaltaan ja alkoi kysellä kärsimättömästi Jeesukselta, eikö tämä halunnut vastata. 

61.Sen, joka on täydellisesti antautunut Jumalan tahdon toteuttamiseen, ei tarvitse käyttää sanoja puolustaakseen itseään. Nyt ei myöskään ollut opetuksen aika. Vaikka Jeesus olisikin sanonut jotakin puolustuksekseen tässä tilanteessa, nämä miehet eivät olisi kuunnelleet häntä. He olivat valmistautuneet tuomitsemaan hänet kuolemaan, eikä mikään voinut estää heitä toteuttamasta päätöstään. 

62.Nyt oli tullut aika sanoa selvät sanat maan korkeimmalle tuomioistuimelle. Voiman oikealla puolella istuminen tarkoittaa tämän voiman käyttämistä. Jeesus viittaa sekä Ps 110:1:een että Dan 7:13:een, jotka ovat Vt:n tunnettuja Messias-ennustuksia. Sanoihin sisältyi myös ankara varoitus heille siitä, että osat tulisivat eräänä päivänä vaihtumaan. Hän tulee olemaan tuomari, he syytettyjä. 

63.Vaatteensa repäiseminen oli vertauskuvallinen toimenpide, joka suoritettiin pilkkaamisesta tuomittavan läsnä ollessa. Ylimmäisellä papilla ei ollut lupaa tehdä sitä yksityisluontoisista syistä (3 Moos 10:6). "Vaatteensa (khitèn)", alusvaatteet, tunika. Vaikka teon piti itse asiassa ilmaista surua, ylipappi tunsi varmaan helpotusta, kun vanki oli itse todistanut syyllisyytensä. 

64.He toimivat kuin kiihotuksen alaisina ja tuomitsivat hänet ilman todisteita. Mitään tutkimusta ei asiassa suoritettu. Tuomio langetettiin vastoin normaalia juutalaista oikeuskäytäntöä yöllä. Joosef Arimatialainen ei ollut läsnä tässä tilaisuudessa, koska hän ei ollut heidän kanssaan yhtä mieltä Jeesuksen kuolemaan tuomitsemisesta, Luuk 23:51. Kaikesta päätellen myös Nikodeemus oli poissa. Ehkä näitä ei ollut edes kutsuttu, koska tiedettiin heidän olevan myötämielisiä Jeesukselle. 

65.Sylkemällä he ilmaisivat mitä suurinta halveksuntaa ja inhoa. Nämä palvelijat olivat joko temppelinvartijoita tai sotilaita. Jesaja oli ennustanut tällaisesta Messiaan kohtelusta 700 vuotta aikaisemmin, 50:6. 

 
Pietari kieltää Jeesuksen 

 

66.Sanhedrin eli Suuri neuvosto kokoontui rakennuksen yläkerrassa, Pietari oli "alhaalla" piha-alueella. Tytön palvelustehtävässä oleminen näin epätavalliseen vuorokauden aikaan osoittaa vain kysymyksessä olleen erityisen poikkeuksellisen yön. Kaikkialla näissä piireissä vallitsi suuri levottomuus. 

67.Ensin hän oli tunnistanut Johanneksen (Joh 18:15), nyt hän tunsi toisen - sinäkin. 

68.Pietari kielsi tietävänsä yhtään mitään asiasta. Hän kielsi jopa ymmärtävänsä, mitä tyttö tarkoitti. Jos Pietari olisi saanut tilaisuuden mennä Mestarinsa kanssa tuomittavaksi ja kuolemaan, hän olisi ehkä tehnyt sen rohkeasti, vaikkakin hän pakeni, kun Jeesus otettiin kiinni. Hän olisi kenties kestänyt koetuksen, jos se olisi tullut toisella tavalla. Nyt kaikki tapahtui odottamatta. Paljastui selvästi, että häneltä puuttui jotakin olennaista, nimittäin siveellistä rohkeutta. Sanat "»ja kukko lauloi»" puuttuvat joistakin vanhoista käsikirjoituksista. Kolme kertaa Jeesus oli ennustanut näin tapahtuvan. 1) Ehtoollissalissa, Joh 13:38, ehdottomana tosiasiana - samana päivänä kolme kertaa. 2) Samoin ehtoollissalissa, Luuk 22:34, keskustelun jälkeen juuri ennen kuin he lähtivät huoneesta. 3) Jeesuksen lähdettyä kaupungista juuri ennen kuin he menivät Getsemaneen, Mark 14:30. Kieltäminen edellyttää, että on aikaisemmin osoittanut kuuliaisuutta ja uskollisuutta. Pietarin uskottomuus ilmensi hänen epävarmuuttaan omasta turvallisuudestaan, ja sitä, että hänelle oli tärkeämpää saada ympärillään olevien kuin Herran hyväksyminen. 

69.Pietari ei välttynyt uusilta hyökkäyksiltä, vaikka hän vetäytyi piilopaikkaan pihan toiseen osaan. Nyt palvelijatar ei puhunut ainoastaan hänelle, vaan kertoi muillekin, kuka tämä oli. Sanonta "»yksi niistä»" antaa ymmärtää, että Jeesuksen kerrottiin johtavan erityistä kansanliikettä. 

70.Tämä oli sama Pietari, joka oli lausunut ylevän tunnustuksen, 8:29. 

71.Pietari manasi itselleen mitä vakavimpia jumalallisia rangaistuksia siinä tapauksessa, etteivät hänen sanansa olleet tosia. Hän oli aivan epätoivoinen. Se, että hän sadatteli itseään, merkitsi sitä, että hän julisti ottavansa päälleen jumalallisen kirouksen, jos hän ei puhunut totta. Vrt. Apt 23:12. 

72.Lyhyeksi hetkeksi Pietari oli unohtanut Jeesuksen varoituksen. Nyt se valtasi hänen mielensä koko voimallaan, ja hän murtui. 

 

Jeesuksen tuomio ja kuolema ovat seuraavalla sivulla.

 

sivun alkuun

 

siirry Tuomio -sivulle