23 Merkki

Ihminen on aina halunnut koetella Jumalaa. 

Tässä on eräs yritys.

 

Markuksen evankeliumin luku 8:

 

11. Jeesukselta vaaditaan merkkiä 

 

(Rinnakkaispaikka: Matt. 16:1-4) 

Fariseukset tulivat väittelemään Jeesuksen kanssa. Kiusaten häntä he vaativat häneltä merkkiä taivaasta. 

12. Jeesus huokasi hengessään ja sanoi: "Miksi tämä sukupolvi vaatii merkkiä? Totisesti minä sanon teille: tälle sukupolvelle ei merkkiä anneta."  

13. Ja hän jätti heidät, astui jälleen veneeseen ja lähti järven toiselle puolelle. 

14. Fariseusten ja saddukeusten hapatus 

 

(Rinnakkaispaikka: Matt. 16:5-12) 

Opetuslapset olivat unohtaneet ottaa mukaansa leipää, eikä heillä ollut veneessä enempää kuin yksi leipä. 

15. Jeesus käski heitä sanoen: "Olkaa varuillanne ja karttakaa niin fariseusten kuin Herodeksenkin hapatusta."  

16. Mutta he puhelivat keskenään siitä, ettei heillä ollut leipää. 

17. Jeesus huomasi sen ja sanoi heille: "Miksi puhutte siitä, ettei teillä ole leipää? Ettekö vieläkään käsitä ettekä ymmärrä? Onko teidän sydämenne kovettunut? 

18. Onhan teillä silmät, ettekö näe? Teillä on korvat, ettekö kuule? Vai ettekö muista? 

19. Kun mursin ne viisi leipää viidelletuhannelle, kuinka monta korillista palasia te keräsitte?"  He vastasivat hänelle: "Kaksitoista." 

20. "Entä, kun mursin ne seitsemän leipää neljälletuhannelle, kuinka monta korillista palasia te keräsitte?"  "Seitsemän", he vastasivat. 

21. Hän sanoi heille: "Ettekö vieläkään käsitä?"

 

 

Edellisten Raamatunpaikkojen selitykset:

 

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Mark. 8:10-19)

Fariseukset vaativat merkkiä 

 

10.Dalmanuta on nykyisin tunnistamaton paikka. Luultavasti se sijaitsi Magdalan läheisyydessä, Matt 15:39. Paikkaa ei ole mainittu muualla Raamatussa. Vene on varmasti sama, joka mainitaan useita kertoja aikaisemmin evankeliumissa (3:9; 4:36; 6:32). Näyttää siltä, että se oli aina valmiina Jeesuksen käyttöön. 

11.Aina kun Jeesus teki ihmeen, joka vaikutti voimakkaasti kansaan, fariseukset yrittivät tehdä sen vaikutuksen tyhjäksi vastamielenosoituksellaan. He pysyttelivät mieluiten Dekapolin alueen ulkopuolella siellä asuvien lukuisien pakanoiden vuoksi, mutta Jeesuksen syyttämisen innossaan he tulivat tännekin. He eivät voineet suoraan kieltää hänen tekemiään tunnustekoja, mutta he eivät olleet niihin tyytyväisiä! Jeesuksen tekemistä tunnusmerkeistä ei ollut puutetta, mutta heiltä puuttui uskoa. Epäuskon logiikka on merkillistä. Ne, jotka eivät usko häneen, joka tekee ihmeitä, pyytävät häneltä merkkiä. Epäusko haluaa aina nähdä jotakin uutta eikä milloinkaan tyydy. Yksikään Mooseksen tekemistä ihmeistä ei saanut faraota vakuuttuneeksi. Epäusko keksii aina keinon päästä totuutta pakoon. He kiusasivat häntä, joten heidän toivomuksellaan oli paha tarkoitus. Vrt. 10:2; 12:13-17; 12:18-27. Matteus kertoo saddukeustenkin olleen mukana tässä tilanteessa (16:1). Kansanjoukko ei pyytänyt mitään merkkiä, mutta se sai merkin, sillä se oli hädässä. 

12.Jeesus ymmärsi heidän kysymyksensä tarkoituksen. Hän oli täyttänyt koko maan merkeillä ja todisteilla, joita ei voinut tulkita väärin. Tämä oli suuri loukkaus. Sanat "tämä sukupolvi" kuvaavat sen ajan juutalaisia. "Huokasi (anastenadzè)", miltei voihki. Hänen ympärillään seisovat eivät kuitenkaan kuulleet huokausta. Hän huokasi sisimmässään, hengessään. 

 

Jeesus varoittaa fariseuksista 

 

13.Jeesus jätti tämän alueen ja palasi sinne enää vain läpikulkumatkallaan, ei enää opettamaan eikä tekemään voimatekoja. 

15.Hapatus kuvasi pahuutta. Hapatus, hapan taikinan juuri jätettiin jäljelle aikaisemmasta leivonnasta. Sana "käski" on erittäin ankara. Hän käski ja varoitti heitä useita kertoja. Fariseusten hapatus oli heidän orjallinen perinnäissääntöjen noudattamisensa ja heidän ulkokultaisuutensa. Herodeksen hapatus tarkoitti maailmallisuutta. 

16.Keskustelu ei ollut mitään opetuslasten keskinäistä väittelyä, vaan tosiasioiden esille tuomista. He olivat hengellisesti niin sokeita, että antoivat aineellisen merkityksen Jeesuksen sanoille, jotka aivan selvästi tarkoittivat hengellistä asennetta. Opetuslapset luulivat hänen varoittavan heitä samalla tavalla kuin he olivat kuulleet fariseusten varoittavan, kun oli kysymys epäpuhtaan ruoan karttamisesta. Puhe hapatuksesta viittasi heidän mielestään ruokaan. 

17.Jeesus tiesi, mitä opetuslapset ajattelivat ja mitä he sanoivat itsekseen. Hän ei suhtautunut suopeasti heidän epäuskoonsa. 

18.Hän ikään kuin kysyi, olivatko he niin välinpitämättömiä, etteivät käyttäneet »silmiään» näkemiseen »korviaan» kuulemiseen ja »muistiaan» muistamiseen. Vaikuttaa uskomattomalta, että opetuslapset olisivat näin pian unohtaneet suuret ihmeet, mutta se osoittaa, miten heikko ja arvaamaton ihmisluonto oikeastaan on. 

19.Hän sai heidät heräämään muistuttamalla siitä, mitä aikaisemmin oli tapahtunut. Alkutekstin »vakka» ja »vasu»-sanoista ks. 6:43 ja 8:8. Jeesus muistutti, että hän oli osoittanut heille voimansa ja sen, mitkä mahdollisuudet oli häneen uskovilla, kun hän huolehti tuhansien ihmisten ravinnon saannista. Opetuslasten omat voimavarat olivat näissä tilanteissa aivan riittämättömät, mutta Jeesus pystyi täyttämään tarpeet. Siksi oli merkillistä, että he eivät vieläkään ymmärtäneet. Tällä kertaa Jeesus korostaa näissä ravitsemisihmeissä erityisesti sitä, että kaikkien syötyä opetuslapset saivat aterian jälkeen mukaansa tähteeksi jääneen suuren ruokamäärän. 

 

Jeesus parantaa sokean Beetsaidassa -sivu on seuraavana

 

sivun alkuun

 

siirry Sokea -sivulle